Mit kell tudni a magnéziumról?

616
HOZZÁSZÓLÁS:

A magnézium szerepe a szervezetben főként abban van, hogy számos enzim nélkülözhetetlen alkotórésze, így sejtjeink működésében és a működésük szabályozásában alapvető szerepet játszik.magnezium

Milyen hatásai vannak?

A szérumban mintegy fele mermyiségben van jelen, mint a kalcium, és azzal együtt szerepel az izomműködés kiváltásában és szabályozásában. Részben ellentétes módon hatva egymást kiegészítik, illetve így vesznek részt a sejtműködés szabályozásában, másrészt pedig egymást segítve is hatnak.

A magyar származású kanadai kutató, Selye János mutatta ki, hogy a szíven a kalcium és a magnézium ellentétesen hatnak, a kalcium fokozza állatkísérletekben a szívizominfarktus bekövetkeztének esélyét, a magnézium viszont ezzel ellentétes hatású, véd az infarktussal szemben.

Emberen a magnézium jótékony hatását több vizsgálat igazolta, de sajnos ez a hatás nem olyan mértékű, hogy az infarktus kivédésében, vagy gyógyításában számottevő módon segítene. Fontossága kétségtelen, hiszen a legfontosabb anyagcsereenzimek része, így ezek közül is kiemelhető a Mg-tartalmú ATP-áz enzim, amely az adenozintrifoszfát bontását végzi, ez az anyag a legfontosabb energiaforrása valamennyi sejtünknek.

Miben található magnézium?

Élelmiszereink közül jelentős mennyiséget a hüvelyesek és a dió-, mogyorófélék tartalmaznak. Több országban végeztek felmérést, ezek alapján általában kimondható, hogy az ajánlott napi mennyiséget Európában a lakosság nem fogyasztja el.

A magnézium-háztartás

Magnéziumhiány kialakulásához az említetteken kívül tartós hasmenés, alkoholizmus és csontbetegségek járulnak. Alacsony kalciumszint esetén feltételezhetünk alacsonyabb magnéziumszintet is. A klinikai kép erősen emlékeztet a kalciumhiány képére, izomgörcsök, nyugtalanság.

A magnéziumszint emelkedett is lehet, ha sok magnéziumtartalmú gyógyszert, pl. sós hashajtót fogyaszt a beteg és egyben a veséje sem működik kellőképpen, nem tudja a feleslegben bevitt magnéziumot kiválasztani. Ilyenkor szívműködési zavarok, az izom-összehúzódás gyengesége és altató hatás lép fel.

616
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]