Amit tudnia érdemes a magnéziumról

590
HOZZÁSZÓLÁS:

magnéziumA gazdaságilag elmaradottabb országokban a lakosság sok hüvelyest (babot, szójatermékeket, borsó-, lencseféléket) és zöldséget fogyaszt, főleg zölden, ezenkívül teljes kiőrlésű gabonát és magvakat, így elegendő magnéziumhoz jut. Meg kell említenünk, hogy a növényi magnézium forrásokhoz képest az állati termékek szűkölködnek ebben az ásványi anyagban.

Milyen hatásai vannak?

A magnézium egyenletes, folyamatos hatást gyakorol a testre, ezért hasznos lehet azokban a betegségekben, amelyek a testfolyadékok pangásával járnak. A kínai orvostudomány szerint a test, az érzelmek vagy a tudat erratikus változásával kísért pangás a máj-epehólyag egyensúlyzavarára utal. Vagyis a magnéziumtartalmú ételek rendszerint az ember máját (és az egészségét) táplálják, több módon. Az ősi kínai orvoslás felfogása szerint az étkezési magnézium alkalmazása csaknem minden máj-epehólyag egyensúlyzavarban azonos.

A magnéziumban gazdag ételek gyógyhatása: csillapítják az idegi működést; kiegyensúlyozzák az egyes mentális és érzelmi zavarokat, például az ingerlékenységet, a depressziót, a bipoláris rendellenességet, az alvászavart és a PMS-t (menstruáció előtti tünet együttes): nyugtatják az izmok, többek között a szívizom működését; enyhítik az erratikus változásokat, például a migrént, a váratlan csecsemőhalál szindrómát (bölcsőhalál), a lábikragörcsöt és a test görcseit (köztük a rángógörcsöt vagy eklampsziát), folyamatosabbá teszik az emésztést, ezáltal elmulasztják a székrekedést; legyőzik az alkoholizmussal és a cukorbetegséggel járó kóros vércukor ingadozást.

A magnéziumban gazdag ételek másik tulajdonsága az a képesség, hogy a test életfolyamatait erősítve, ellenállóvá teszik a krónikus fáradtság, a fibromialga, az ízületi gyulladás és a csontritkulás ellen. A magnézium ezt úgy viszi végbe, hogy a puha szövetekben lévő kalciumtöbbletet a csontba “löki”. Ha túl sok kalcium van a puha csontszövetben, az gyengeséget okoz, és felerősítheti az izom- és idegi szindrómákat, például a fibromialgiát.

A magnéziumot néha “a természet kalciumcsatorna-blokádjának” is nevezik. Amellett, hogy csökkenti a puha szövetben lévő kalciumot és kalciumos lerakódást, tágítja a szívkoszorúereket és a periferiális véredényeket, ellazítja a simaizmot (például a szívizom szövetét), segít megakadályozni a vérrögök kialakulását, és antiaritmiás hatásával helyreállítja a rendszertelen szívműködést. A magnéziumban gazdag, finomítatlan növényi táplálék korlátozott só fogyasztással párosítva gyakran beválik a magas vérnyomás csökkentésére is.

Nos, ha csak egyetlen tápanyagnak, a magnéziumnak ilyen meggyőző, tudományosan bizonyított hatása van, és figyelembe vesszük a finomítatlan növényi ételekben található jótékony hatású tápanyagok és fitovegyületek százait, lassan belátjuk, hogy a szív- és artériaelfajulások esetében valóban enyhítheti a tüneteket, mégpedig néhány héten belül.
Ugyanakkor tudnunk kell, hogy már az értömeg enyhe gyarapodása és aminőségi táplálkozás gyógyhatása is enyhíti a tüneteket, de az erek jelentős javulásához és a kiterjedt lerakódások nagyarányú csökkenéséhez egy- vagy többéves étrend- és életmódváltozás szükséges. Ha valaki szívgyógyszert szed, orvosának az étrendje javulásával összhangban kell megállapítania a kívánt adagolást vagy a gyógyszerszedés szükségességét.

590
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]